Для користувачів



Точка зору

Як вам оновлена Смакота?
 

Зараз на кухні

На даний момент 53 гостей на сайті

Коментарі

RSS
Кавові премудрості PDF Друк E-mail

Поговоримо про каву. Ми часто чуємо назви капуччіно, мокаччіно, латте, американо. Чим відрізняються рецептури, які особливості приготування - про все це піде мова далі.

Еспрессо

Почнемо з головного - з еспрессо (у перекладі з італійської "швидкий"). Об’єм еспрессо не перевищує 60 мл. Ідеальна порція еспрессо виглядає так: «серце» - темно-коричнева основа напою, «тіло» - це середній шар, темніший за кольором, і «кремá» - світло-коричневої пінки, яка і надає еспрессо солодкавість і карамельно-горіховий присмак. Кавомани зазвичай замовляють так званий «подвійний еспрессо». І вони мають рацію - кращого напою, щоб підбадьоритися, зібратися з силами і зарядитися чудовим настроєм, не знайти. Два ковтки - і ви відчуєте, що сповнені енергії. Еспрессо - чудовий природний енергетик, тому краще замовляти його на початку дня. До речі, пити еспрессо потрібно відразу після приготування, тому що «живе» він недовго - всього 10 секунд.

Ристретто

А це напій для тих, хто любить гарячіше. «Ристретто» означає «стислий». Відповідно, його смак ще насиченіший, ніж смак еспрессо. Ристретто сподобається тим, хто любить дуже міцну каву. За класичним рецептом для його приготування води береться в два рази менше. Здавалося б, у такій порції напою кількість кофеїну перевищує всі допустимі межі, проте це не так - в ристретто кофеїну навіть менше, ніж в еспрессо. Пояснюється це просто: при варінні в ристретто спочатку потрапляють кавові масла, а кофеїн починає виділятися пізніше. Бариста рекомендують перед тим, як спробувати ристретто, зробити кілька ковтків чистої води - це очистить смакові рецептори і дозволить відчути всю повноту смаку. До речі, додавати цукор в ристретто вважається поганим тоном.

Доппіо

Це подвійний еспрессо, для його приготування використовують подвійну кількість зерен кави і подвійну кількість води. Відтак отримуємо і подвійну порцію кофеїну, тому пити доппіо перед сном не рекомендують.

Лунго

Лунго легко переплутати з подвійним еспрессо. ПРоте, відмінність між цими видами кави є, і суттєва. Для приготування лунго використовують таку ж кількість кавових зерен, як і для приготування еспрессо, але готують на подвійній кількості води. Власне через об’єм на виході і плутають лунго і доппіо. Хоча у лунго кількість кофеїну суттєво менша. різняться ці види кави і смаком. Доппіо за смаком не відрізняється від класичного еспрессо, а от лунго може мати гіркуватий і навіть злегка перепалений присмак. Адже велика кількість води вибиває з порівняно невеликої кількості кавових зерен усі смаки, у тому числі і не надто приємні.

Американо

Для тих, хто не наважиться спробувати еспрессо або рістретто, існує альтернативний варіант чорної кави - американо. Часто його називають "long espresso" - через гарячу воду, яку додають у еспрессо. Вона допомагає продовжити життя еспрессо і довше зберегти безцінний аромат свіжозвареної кави. Добре приготований американо повинен бути не дуже солодким, не надто гірким і не мати паленого присмаку. Існує 2 види американо: власне американська кава, яка готується у фільтрової кавоварці  (об’єм 220 мл, температура 85 ° С) і європеїзований американо (еспрессо з додаванням окропу, об’єм 120 мл, температура 84-92 ° С). У першому випадку вміст кофеїну в чашці американо буде значно вищим, аніж у стандартній порції еспрессо. У другому випадку вміст кофеїну буде таким же, проте концентрація кофеїну істотно знизиться. Європеїзований американо можна приготувати двома різними способами. Італійський спосіб полягає в тому, що готовий еспрессо розбавляють гарячою водою. При цьому пінка на поверхні напою повністю руйнується. Так як у класичної фільтр-кави не буває пінки, присутність "кремá" у американо (розведеного еспрессо) також не вважається обов'язковим. Ті, хто цінують саме смак і аромат пінки на каві, надають перевагу, американо, приготовленому шведським способом. Цей спосіб відрізняється від італійського тим, що в чашку спочатку наливається о кріп, а потім додається еспрессо. Чашку з гарячою водою можна ставити прямо під роздавальну групу кавоварки та заварювати еспрессо в неї. В цьому випадку апетитні "кремá" збережуться, але стануть більш світлими і менш стійкими. За всіма іншими параметрами «шведський американо» не відрізняється від італійського, хоча кавові знавці вважають, що перший ковток цього напою має більш м'який і насичений смаком за рахунок пінки.

Капуччіно

А що ж таке капучіно? Рецепт капуччіно придумали свого часу монахи-капуцини, за рецептурою - це еспрессо, молоко і піна. Якщо точніше, то класичний капуччіно - це еспрессо (30 або 60 мл, в залежності від порції), а далі молоко і піна в пропорціях 50/50. Для любителів піни придуманий так званий "сухий" капучино, з максимальною кількістю піни. Такий напій дуже легкий за вагою. До речі, ознака добре приготованого капуччіно - його легкість. А тепер про головне - про капюшон, тобто про молочну шапочку, візитну картку цього напою. Молочний «капюшончик» повинен бути без бульбашок, густим, пишним і стійким, таким, щоб крупинки цукру і кориці змогли утриматися на його поверхні. Капуччіно добре поєднується з коричневим цукром, якщо ж надаєте перевагу каві без цукру, то солодкавості напою додадуть пропарене молоко і пінка. Капуччіно примхливий, тому краще не залишати його на самоті, а випивати відразу, інакше піна осяде і напій втратить вигляд і смак.

Капуччіно також готують з різноманітними добавками, в результаті одержуємо популярні і дуже смачні напої.

Ванільний капуччіно. Щоб аромат кави не перебивав аромату ванілі, її (ваніль) додають у молоко перед приготуванням пінки. Напій, приготований за такою рецептурою, вразить вас своїм неймовірним ароматом.

Капуччіно з корицею. Здається, що це найпростіший варіант: притрушуємо готовий капуччіно корицею і одержуємо омріяний напій. Проте, усе не так просто і при приготуванні капуччіно з корицею є свої тонкощі: корицею притрушують не готовий напій, а лише еспрессо, налите у чашку. А тоді уже зверху доливають збите молоко. Саме при такому способі максимально розкриваються усі смаки і аромати.

Айс капуччіно готується надзвичано просто. Перед готування у склянку кладуть кілька кубиків льоду, а тоді готують і доливають класичний капуччіно.

Карамельний капуччіно також джосить протий у приготуванні: у чашку з еспрессо додають карамельний сироп, а тоді вливають збите молоко з пінкою.

Капуччіно амаретто (капуччіно з лікером). Готується точно так само як і карамельний капуччіно, але замість сиропу у еспрессо вливають амаретто або будь-який інший лікерю

Дабл капуччіно (подвійний капуччіно) здавалося б просто подвійний напій. Однак готують його двояко, і кожен вид дабл капуччіно має свій неповторний аомат і смак. За однією рецептурою дабл капуччіно готують, додаючи подвійну порцію еспрессо на одинарну порцію молока з пінкою. За другою рецептурою до подвійної порції еспрессо вливають подвійну порцію молока з пінкою.

Латте

Звучить красиво, готується просто. "Latte" по-італійськи - "молоко", відповідно, "caffe latte" - це кава з молоком. Точніше, кава з великою кількістю пропареного молока і ніжною молочною пінкою зверху. Тут теж все продумано: гаряче молоко пом'якшує смак еспрессо, а пінка не дає каві охолонути і зберігає аромат всередині напою. Латте добре поєднується з ванільним, мигдалевим і карамельним сиропами.

Латте макіатто

«Латте навпаки» - так можна назвати цей напій. Інгредієнти ті ж - еспрессо і спінене молоко, ось тільки технологія приготування інша. Спочатку в чашку з майбутнім латте макіатто наливають гаряче молоко, а вже потім, крізь молочну пінку, додають еспрессо. В результаті - напій набуває більш тонкого смаку. Закріпити його допоможе карамельний візерунок, викладений на молочній шапочці. Кориця, мускатний горіх або шоколадні крихті також будуть доречними.

Мокко

Коли в латте додається розтоплений шоколад, напій перетворюється в мокко. Процедура приготування складністю не відрізняється: еспрессо, шоколад, молоко і при бажанні, збиті вершки. Секрет мокко в поєднанні дуже гарячого молока і рідкого темного шоколаду (до речі, мокко можна готувати як з темним, так і з білим шоколадом). Кавові гурмани інколи додають м'ятний сироп у мокко, він приглушує гіркоту шоколаду і освіжає напій.

Еспрессо Кон-панна

Еспрессо кон-пана - це еспрессо зі збитими вершками. У чашку вливається еспрессо і додаються збиті вершки. Можна використовувати домашні збиті вершки або збиті вершки з балончика. Часто еспрессо Кон-панна посипають січеними горішками або шоколадом.

Ну і наостанок чудова демонстрація. Колись давно зберегла. Уже й не пам’ятаю, звідки оригінали. Однак дуже наочно і показово.

coffee

 
"Смакота" - Всі права застережено.
При використанні матеріалів сайту обов’язкове посилання на smakota.org.ua