Для користувачів



Точка зору

Як вам оновлена Смакота?
 

Зараз на кухні

На даний момент 81 гостей на сайті

Коментарі

RSS
Заморожуємо овочі, фрукти, ягоди і гриби PDF Друк E-mail
Про загальні правила заморозки є окерма стаття. У цій же темі пропоную ділитися правилами заморожування окремих конкретних овочів, фруктів, ягід, тощо. Адже заготівля усілякої городини саме на порі.
Отже, розпочну і потихеньку додаватиму усе, що знайду і згадаю цікавого.
Заморожені помідори:
1 спосіб: помідори помити, витерти насухо, порізати кружальцями і викласти на вистелений кулінарною плівкою піднос у один шар. Заморозити помідори і уже замороженими упакувати в пакети для заморожування. Такі помідори чудово стануть у пригоді для приготування пирогів, піц, тощо.
2 спосіб: помідори помити, надрізати навхрест і залити окропом. Через 2-3хв відцідити і одразу залити холодною водою. Злити воду і зняти з помідор шкірку. Порізати помідори кубиками, розкласти у судочки і заморозити. Такі помідори стануть чудовою основою для різноманітних соусів і заправок.
3 спосіб: Помідори почистити від шкірки як описано у попередньому способі, змолоти блендером (можна протерти крізь сито, щоб прибрати кісточки), розкласти у порційні судочки і заморозити.
4 спосіб (для помідор чері): помідори помити, витерти насухо, наколоти кожен у кількох місцях зубочисткою, розкласти в пакети для заморозки, випустити повітря і заморозити.
Заморожений зелений горошок:
1 спосіб: зелений горошок вилущити, занурити в о кріп на 2хв, відцідити, залити холодною водою, ще раз відцідити, просушити, розкласти в пакети для заморозки, випустити повітря і заморозити.
2 спосіб: горошок вилущити, розкласти в пакети для заморозки, випустити повітря і заморозити.
2 спосіб економічніший за часом, проте перший спосіб зберігає яскраво-зелений колір горошку. 1 спосіб заморожування підходить також для зерен кукурудзи
Заморожена квасоля-шпарагівка (зелена або жовта стручкова квасоля)
1 спосіб: квасолю почистити, порізати на шматочки, занурити в о кріп на 2хв, відцідити, залити холодною водою, ще раз відцідити, просушити, розкласти в пакети для заморозки, випустити повітря і заморозити.
2 спосіб: квасолю почистити, порізати на шматочки, розкласти в пакети для заморозки, випустити повітря і заморозити.
Знову-таки, все сказане про колір і економію часу стосовно горошку, виконується і для квасолі і для цвітної капусти, про яку мова піде далі
Заморожена цвітна капуста:
1 спосіб: капусту розібрати на суцвіття, занурити в окріп, в який влити 1-2ст.л. лимонного соку на 2-3хв, відцідити, охолодити, просушити, розкласти в пакети для заморозки, випустити повітря і заморозити.
2 спосіб: капусту розібрати на суцвіття, розкласти в пакети для заморозки, випустити повітря і заморозити.
Заморожена броколі:
Броколі - ніжний вид капусти і бланшування не потребує.
Тому цю капусту слід розібрати на суцвіття, розкласти в пакети для заморозки, випустити повітря і заморозити.
Заморожений болгарський перець:
Перець почистити від плодоніжок і насіння, порізати кубиками або соломкою, розкласти у пакети для заморожування, випустити повітря і заморозити.
Перець можна заморозити також цілим, почистивши від плодоніжок і насіння. Заморожують такий перець, розклавши в один шар на піднос, вистелений кулінарною плівкою, а підходить він для фарширування. 
Заморожені кабачки, цукіні, патісони:
1 спосіб: кабачки помити, витерти насухо, за бажанням почистити від шкірки і насіння, порізати кубиками або соломкою, занурити в окріп, в який влити 1-2ст.л. лимонного соку на 2-3хв, відцідити, охолодити, розкласти в пакети для заморозки, випустити повітря і заморозити.
Такі кабачки підходять для рагу, ікри, супів-пюре
2 спосіб: кабачки помити, витерти насухо, за бажанням почистити від шкірки і насіння, порізати кубиками, кружальцями або соломкою і викласти на вистелений кулінарною плівкою піднос у один шар. Заморозити кабачки і уже замороженими упакувати в пакети для заморожування. 
Такі кабачки підходять для пирогів, обсмажування у борошні, тощо
Заморожені баклажани:
1 спосіб: баклажани помити, витерти насухо, порізати кубиками або соломкою, занурити в окріп, в який додати 1-2ст.л. солі на 2-3хв, відцідити, охолодити, розкласти в пакети для заморозки, випустити повітря і заморозити.
2 спосіб: баклажани помити, витерти насухо, почистити від шкірки, щоб не гірчили, порізати кубиками, кружальцями або соломкою і викласти на вистелений кулінарною плівкою піднос у один шар. Заморозити баклажани і уже замороженими упакувати в пакети для заморожування. 
3 спосіб: баклажани помити, витерти насухо, порізати кубиками, кружальцями або соломкою, посолити, залишити на 15хв, промити, просушити і викласти на вистелений кулінарною плівкою піднос у один шар. Заморозити баклажани і уже замороженими упакувати в пакети для заморожування.
Заморожені шпинат і щавель:
1 спосіб: листочки помити, просушити, порізати, розкласти у пакети для заморожування, випустити поівтря і заморозити.
2 спосіб: листочки помити, просушити, розкласти цілими у пакети для заморожування, випустити поівтря і заморозити.
Можна заморожувати на підносі, застеленому кулінарною плівкою, а уже потім складати у пакетики для заморожування.
Заморожена зелень: (кріп, петрушка, кінза, базилік)
зелень помити, просушити, порізати, розкласти в пакети для заморозки або судочки, випустити повітря (якщо заморожуєте у пакетиках) і заморозити.
Так само можна заморозити м’яту і мелісу, але їх заморожують цілими листочками. Базилік можна морозити, попередньо приготувавши пюре, таке пюре з базиліку можна використовувати для приготування песто.
Заморожені гриби:
Для заморозки відібрати міцні непошкоджені гриби (білі, підберезовики, опеньки, лисички, шампіньйони). Такі гриби слід перебрати, промити кілька разів змінюючи воду, при потребі порізати, відварити близько 10хв, відцідити, охолодити і обсушити. Потім розкласти порції у пакети для заморозки чи судки, випустити зайве повітря, упакувати і заморозити. 
Шампіньйони (печериці) можна заморожувати і сирими. У такому випадку їх слід почистити, промити, обсушити, при потребі порізати шматочками, розкласти в один шар на підносі, вистеленому кулінарною плівкою, і заморозити. Готові заморожені грибочки пересипати у пакети для заморожування, випустити повітря і залишити на зберігання у морозилці.
Заморожені фрукти і ягоди:
1 спосіб: цей спосіб найкраще підходить для м’яких ягід типу малини, суниці, полуниці, ожини.Ягоди перебрати і промити дуже обережно. Викласти на паперовий рушник, щоб просохли, потім так само обережно перекласти у невеликі пластикові судки і заморозити.
2 спосіб: цей спосіб найкраще пасуватиме для кісточкових ягід і фруктів, а також ягід з достатньо міцною шкірочкою (чорниця, смородина, аґрус, брусниця). Ягоди або фрукти слід ретельно помити і висушити, у кісточкових видалити кісточки, сливи абрикоси можна розділити навпіл, а можна залишити ціленькими, просто зробивши невеликий розріз для видалення кісточки, великі фрукти, як наприклад персики, можна порізати на часточки. підготовлені фрукти або ягоди розкласти в один шар на підносі, вистеленому кулінарною плівкою, і заморозити. Після заморозки пересипати у пакети для заморожування, випустити повітря і залишити на зберігання у морозилці.
3 спосіб: цей спосіб підходить для усіх ягід і фруктів. Фрукти або ягоди помити, приготувати пюре, додати цукор за смаком, розфасувати у судочки і заморозити.
 
"Смакота" - Всі права застережено.
При використанні матеріалів сайту обов’язкове посилання на smakota.org.ua