Для користувачів



Точка зору

Як вам оновлена Смакота?
 

Зараз на кухні

На даний момент 67 гостей на сайті

Коментарі

RSS
Сервірування столу PDF Друк E-mail

Організація святкування будь-яких подій вимагає виконання певних правил, щодо сервірування столу, а також декору приміщення.

Отже, запросивши гостей, потурбуйтеся про те, щоб гостям було зручно і комфортно. Для прийому і застілля підберіть просторе (в залежності від кількості осіб) приміщення, тепле і затишне, але водночас  провітрюване і гарно освітлене. Подбайте також про столові прибори і посуд.

Для початку поговоримо про загальні прибори, тобто ті, якими їжу братимуть із загальних тарілок: ложки, виделки, совочки, щипці, ополонники тощо.

Зі спільної тарілки їжу перекладають у свою за допомогою ложки і виделки. Виделкою, яку тримають у лівій руці накладають страву на ложку, і підтримуючи переносять на свою тарілку, ложкою також беруть з тарілки підливу (якщо вона є у страві).

Соуси, супи, бульйони тощо накладають ополонниками, які різняться розмірами і формами (ополонник для соусу, як правило, має невеликий носик). Слід бути обережними, щоб не забруднити скатертину. Однак, якщо така неприємність сталася, не варто акцентувати на цьому епізоді увагу і відвертати увагу гостей від розмов і розваг. Достатньо промокнути пляму серветкою.

Тепер поговоримо про особисті прибори. Закуски і тістечка їдять з допомогою десертних приборів (вони такі ж, як і основін прибори: ложка, виделка і ніж, проте менші за розміром). Існують також спеціальні прибори для салатів, рибні прибори, овочеві. Основні прибори також доповнюють ложки і виделки для подавання салатів, прибор для подавання риби (виделка і ніж), роздавальні виделки для м'яса, ножі для розрізання м'яса і птиці, ніж для вершкового масла, виделка для тістечок, компотна виделка, бульйонна ложка, кавова ложка, лимонадна (коктейльна) ложка, ложки для льоди, щипці для здоби і печива, ножі і лопатки для тортів, щипці для цукру, прибори для крабів і інших панцирних тощо.

Щодо самого сервірування, то і тут, звичайно, існують свої правила.

Стіл застеляють скатертиною. Для особливо урочистих випадків обирають білу скатертину, для буденніших застіль допускаються і інші кольорові рішення. Загалом за строгими правилами сервірування до обіду і вечері стіл накривають білою скатертино, для сніданку - скатертиною пастельних тонів, для пікніків чи обідів на свіжому повітрі використовують скатертини з різноманітними малюнками (геометричними, квітковими, абстрактними). Останнім часом застілля стали більш демократичними і допускається використання однотонних скатертин насичених яскравих тонів, особливо, коли це пасує до загального дизайну інтер'єру. Під скатертину рекомендують покласти фланель, яка повинна покривати увесь стіл. Фланель - м'яка тканина і вона вбереже стіл від подряпин, від впливу гарячих тарілок зі стравами, а також зменшить стукіт тарілок і приборів. Скатертина, якою накривають стіл повинна бути гарно випрасувана, бездоганно чиста і покривати стіл так, щоб з усіх боків звисали рівні кінці (довжиною близько 30см). Однак, знову ж таки, сучасні дизайнери радять, в залежності від події, використовувати також скатертини, які звисають до підлоги, допускаються також різні декоративні оздоблення (китиці, бахрома, складки тощо). З текстилю, окрім скатертини, використовують також серветки, які кладуть поруч з тарілкою. Полотняні серветки повинні бути також бездоганно читими і складені так, щоб легко розгортатися. Є багато способів складання-згортання паперових серветок: "вітрило", "віяло", конус, "конверт" тощо. Можна просто згорнути чи призібрати серветку і с кріпити спеціальним кільцем або тримачем. Проте, під час щоденних домашніх застіль зазвичай викоритсовують паперові серветки.

Тепер поговоримо про розміщення тарілок. В ідеалі, усім гостям ставлять однакові тарілки (тобто з однаковим малюнком), склянки і столові прибори. Тарілки ставлять навпроти кожного стільця так: велика столова тарілка, а на ній закусочна. Віддаль від краю столу до краю тарілки повинна становити 2см. Столові прибори розкладають у тому порядку, в якому порядку подаватимуться страви. Тобто, крайнім справа від тарілки кладеться ніж для риби, далі закусочний ніж і поруч з тарілкою ніж для основної страви. Леза усіх ножів повинні бути направлені до тарілки. Зліва від тарілки розкладають виделки зубцями догори у такому порядку: скраю розміщують виделку для риби, далі поруч з нею - закусочну виделку і поряд з тарілкою - виделку для основної страви.  Ложку для першої страви розміщують між рибним і закусочним ножами. Віддаль між сіма столовими приборами повинна становити  близько 1см. Кінці ручок приборів повинні розміщуватися на відстані 2см від краю столу , на одній лінії з краєм тарілок. Пиріжкову тарілку розміщують ліворуч від закусочної., на неї при потребі кладуть ніж для масла. Якщо передбачається більша кількість страв, то решту приборів подають пізніше, перед подаванням відповідної страви. Десертні ніж, ложка і виделка кладуться над тарілкою, паралельно до краю столу. Розкладають їх у такому порядку: ближче до тарілки кладуть ніж, далі виделку, а вкінці ложку, при цьому ніж і ложку кладуть ручками вправо, виделка - вліво.

Що ж до склянок, то їх розміщують півколом перед тарілкою у такому порядку: фужер для води, бокал для шампанського, бокал для червоного вина, бокал для білого вина, маленька чарочка.Якщо замість води подають квас або морс, то замість фужера ставлять кружки ручками вправо.Відстань між склянками повинна становити 0,5 - 1см.

Прибори з сіллю і перцем ставлять в центрі столу, поруч розміщують прибор з гірчицею, а також при потребі прибори з оцтом, рослинною олією і прибори з різноманітними гострими соусами.

Далі поговоримо про поведінку під час застілля. Отже, за столом під час їжі сидять трошки нахалившись над столом. Ложку для перших страв тримають у правій руці. Якщо бульйон подають у чашці, то його їдять не столовою ложкою, а десертною. Для других страв використовують ніж і виделку: ніж тримають у правій руці, виделку - у лівій. Страви ножем розрізають, але ніколи не беруть до рота. Страви, які можна не різати (наприклад омлет), їдять тільки виделкою, тримаючи її при цьому у правій руці. Якщо ви робите перерву під час їжі, то прибори кладуть на край тарілки паралельно, якщо ж ви закінчили застілля, то прибори кладуть на тарілку навхрест.

 
"Смакота" - Всі права застережено.
При використанні матеріалів сайту обов’язкове посилання на smakota.org.ua